Radioindustrija ex YU


Pre drugog svetskog rata firme koje su se bavile prodajom radio prijemnika i delova sklapale su radio prijemnike i prodavale ih kao sopstvene aparate. Najpoznatija je firma Viking RadioViking radio koja je imala prodavnice u Zagrebu i Beogradu. Isto je radila i firma TEHNOPROMET iz Zagreba. Firma za koju se može reći da je imala organizovanu proizvodnju je svakako PAN Radio Zagreb PANradio iz Zagreba.

Od 1932 godine firma Konraht RadioKONRAHT-RADIO iz Subotice proizvodi i prodaje radio aparate.

Proizvodnju radio-aparata 1938. organizuje fabrika Gođevac a 1939. holandska firma PHILIPS počinje montažu u fabrici u Pančevu.

Po završetku rata pošto je upravljanje privredom bilo centralizovano 1946. godine osnovan je Radiokomitet u čijoj nadležnosti je bila proizvodnja radio prijemnika. Prvi proizvođač radio prijemnika je bila fabrika Nikola Tesla u Beogradu. 21. Septembra 1947. godine počelo je sklapanje prvog domaćeg prijemnika Kosmaj. Delovi suuvezeni iz fabrike Philips u Mađarskoj. Kasnije je otkupljena licenca direktno od Philips-a iz Holandije za model BX373A. Novi model je nazvan Kosmaj 49 i to je svakako najpoznatiji posleratni prijemnik u Jugoslaviji.

Razvojem elektronske industrije  širom Jugoslavije osnivaju se fabrike koje proizvode radio prijemnike. Proizvođači radio prijemnika bili su:

Naziv Mesto Logo
Nikola Tesla Beograd
Pupin BeogradPupin Beograd
Belind Beograd   (Nikola Tesla+Pupin+Avala)
RR Zavodi NišRR zavodi Niš
Ei (Elekrtonska  industrija) Niš   (RR Zavodi+ Belind)EI Niš
REK (Radio Elektro) KragujevacREK
RIZ ZagrebRIZ
Iskra KranjIskra
Telekomunikacije LjubljanaTelekomunikacije Ljubljana
Rafimus Murska SobotaRafimus
Erma Šmarje - Koper etr
Obod CetinjeObodin

Logotipe (osim REK) uradio je Saša Lazarević


Kosmaj 49

Kosmaj 49